Pojistani nuorempi pyysi äitiä neulomaan villapaidan. Ajatelkaa! semmoista en ole ennen kokenut, joten olin otettu ja lupasin oitis. Ensin suunnittelimme mallia itse, tai siis hänellä oli idea ja siitä aloitimme, vaan sitten päädyimme jotenkin Ravelryyn katselemaan, ja sieltähän se mielimalli löytyikin. Ja tällainen siitä tuli:

 

Langat piti käydä ostamassa, kun varastossa ei ollut tarpeeksi paljon mustaa eikä valkoistakaan. Toive oli, että paita olisi lämmin, joten päädyin Gjestalin Janne-lankaan ja 4 mm:n puikkoihin, vaikka ohje olikin ohuemmalle langalle. Niinpä silmukat piti laskea ja kuviot sompailla itse, mutta paita oli toki nopeampi neuloa.

Aloitin neulomisen hihoista kuten ohjeessa ja muuallakin on neuvottu. Hyvä konsti! Erillistä mallitilkkua ei tarvittu, koska hihansuun silmukkamäärä on aika yksinkertaista päätellä lankavyötteen tiheystiedon avulla eikä mene suuresti pieleen. Ja sitä paitsi, kun haluaa neuloa paidan kokonaan pyöröneuleena, pitäisi mallitilkkukin vääntää suljettuna ja sepäs vasta pölhö homma on. Neuletiheyden voi sitten mitata ylempää hihasta ennen kuin aloittaa miehustakappaletta. Poikani suunnitteli itse hihojen siksak-kuvioinnin, eikä hassumpi kuvio olekaan vaan helposti neulottava.

Neuloin miehustan siis pyöröneuleena, etukappaleen pääntielle asti. En ole koskaan aikaisemmin leikannut kädenteitä neuleeseen (englanniksi steeking) ja kyllä se hirvitti. Vieläkin pelottaa, riittääkö saumanvara vai ratkeaako neule hihan kiinnityssauman vierestä joskus. Paita on kyllä väljä, joten pelko on varmaan turha. Koska miehusta oli tosi painava viime senteillään, päätin neuloa kauluksen erillisenä ja ommella sen paitaan. Asiakas tilasi ensin poolokauluksen, mutta huomasi sen liian kutittavaksi kun sitä sovitettiin, ja niinpä päädyttiin pääntien joustinreunukseen. Senhän sai kätevästi poolokauluksen aloitusreunasta ja on siis ommeltu paikoilleen. Valkoinen raita pääntiellä on asiakkaan itse suunnittelema.

Paidan tilaus tuli lokakuun lopulla ja toivomuksena oli saada paita käyttöön "ennen talvea". No, talvihan alkoi tänä vuonna etuetuajassa eli marraskuussa oli jo kovia pakkasia, joten äitiparka kuvitteli lastaan hytisemässä kylmässä opiskelijakämpässä... Muutama muu neule oli kuitenkin jonossa ennen tätä vaan muuten tämä oli ykkössijalla ja valmistuikin vuodenvaihteen tienoissa kuten oma tavoitteeni oli. Neulominen kävi välillä raskaaksikin, eikä pelkästään paidan painon takia. Mutta nyt kun se on valmis ja tilaajansa päällä, projektia tulee saman tien ikävä ja haluaisin aloittaa heti uuden kirjoneulevillapaidan neulomisen :-)

Edit: asiakas on ilmeisen tyytyväinen paitaansa: Facebookin profiilikuvakseen ilmestyi juuri tämä sama kuva! (naaman kanssa tietty)