Harjoittelin hardanger-kirjontaa.

590728.jpg

Olen aina harmitellut sitä, että norjalainen perinnekirjonta on saanut Suomessa niin paljon suosiota, kun meillä on omiakin upeita revinnäistekniikoita, siis tekniikoita, monta ja vaikka kuinka paljon niiden muuntelumahdollisuuksia. Miksi oi miksi ei siis pidetä omiamme elossa ja voimissaan?

Vaan päätinpä ottaa ja opetella tätä norjalaistakin ihan vain sen takia, että onpa kokeiltu. Haravoin netistä kaikki mahdolliset googlaamalla löytyvät ilmaisohjeet, joita ei toden totta ole erityisen runsaasti, tekniikkaohjeita onneksi kuitenkin riittävästi. Parhaita löytämiäni sivustoja on Nordic Needle, jossa on selkeät tekniikkakuvat ja ilmaisia mallejakin. Lisäksi hoksasin kirjaston hyllystä Jill Carterin kirjan Beginner's Guide to Hardanger, havainnollinen opus, joka kylläkin jätti joitakin kysymyksiä itse ratkottavaksi. Materiaalitkin löytyivät (hardangerkangasta ja helmilankoja n:o 5 ja 8) ja terävät sakset tietysti, joten ei kun hommiin.

Otin aloitusurakaksi peräti kunnianhimoisesti kirjanmerkin, jota suunnittelin itse sitä mukaa kuin tein. Ja siltä se sitten näyttääkin! En ole alkuunkaan tyytyväinen mittasuhteisiin, enkä siihen, että kankaan valkoiset langanpäät töröttävät ruskeiden pistojen väleistä. Reunuksesta en halunnut tummaa ruskeaa, joten pistelin sen n:o 8 helmilangalla ja harvanoloiseksihan se sitten jäi. Mutta itse kirjominenhan oli hauskaa kuin mikä ja ihanasti aikaa vievää, taisipa kuvioon vierähtää kokonainen ilta ja ainakin reilu puolikas reunustukseen, kun sitä piti pähkäillä ja purkaa ja pähkäillä ja purkaa.

Kangasta jäi vielä aikamoinen pala, ja joku pannahinen pani minut ostamaan valkoisia helmilankoja viimeeksi lankakaupassa käydessäni. Ja voi kauhistus, ostin ohjelehdenkin! Sen mallit ovat ylettömän suuritöisiä verhoja ja pöytäliinoja ja aika omituisia jouluenkeleitä. Mutta saahan niistä vinkkejä, saa saa. En harrasta pikkuliinoja pöydilläni enkä kyllä ylellisiä isompiakaan.  Mitä kummaa siis kirjoisin tällä tekniikalla? Samplerin kehyksiin? Verhokappa... eeehkä.... mutta siihen tarvitsen paljon lisää kangasta ja sen aloittamiseen menisin saamaan varmistusta kansalaisopiston kurssille. Ihan vähän kutkuttaisi - mutta tämä ei sitten ollut lupaus!