Surfatessa törmää vaikka mihin. Ihan Itsessä on esitelty lautanauhapuita/kehyksiä. Bongasin sivun keskivaiheilta tutun näköisen häkkyrän. Tuo on sellainen, joka meillä on töissä ja olenkin ihmetellyt, mikä kumma se on! (Töissä se oli tyhjänä, ja käytimme sitä loimien luomistelineenä.)

116817.jpg

Teksti kertoi sen olevan eritoten pirtanauhojen kudontaan tarkoitettu Inkle Loom. Minähän etsimään netistä lisää tietoa, ja mikä ettei sitä löytynytkin. Ja sitten kokeilemaan.

Nettiohjeiden mukaan loimen laittaminen sujui ilman turhia jumppaliikkeitä, kuten Pirkko Arstila sanoisi. Tietysti perustieto pirtanauhasta auttoi tässä kovasti. Pirralla kutomisesta tämä eroaa siinä, että loimi on jatkuva, siis kiertää kehyksessä renkaana ja on siirrettävissä sitä mukaa kuin kutominen edistyy. Viriöt rakennetaan niin, että joka toinen loimilanka sidotaan lankalenkillä pysymään paikoillaan, siis ei niisimisen tapaan liikkumaan ylös ja alas. Nämä sidotut langat kulkevat kehyksen ylänappulan yli, sitomattomat nappulan alapuolelta.

116818.jpg

Viriöt hoidellaan käsin lankalenkkien takana alempia lankoja painaen tai nostaen.

116819.jpg

116820.jpg

Itse kutominen on helppoa samaan tapaan kuin nauhapirrankin kanssa ja samoja nauhamalleja saa aikaiseksi.

116816.jpg

Mielenkiintoinen työväline, pirtaan verrattuna tietysti iso ja hankala liikuteltava ja säilytettävä. Toisaalta eipähän tarvitse olla itse konkreettisesti sidottuna työhön :-)