1062233.jpg

Sakari on kaverini, ollut jo varmaan 15 vuotta nukkekurssilla syntymästään asti. (Huom! hänen kasvojensa moiree-kuvio on ihan tietotekniikan aiheuttama) Villapaita on Elizabeth's Year -porukan lokakuun projekti. Aloitin toki ihan itseni kokoista paitaa ensin, mutta suunnittelemani raidoitus rupesi tökkimään ja mitoituskin arveluttamaan, joten jätin sen hautumaan. Mutta halusin opetella tekniikan, miten tämän tyyppinen paita neulotaan kauluksesta aloitettuna, ja hoksasin, että koolla ei tässä tapauksessa ole väliä. Siispä tiedustelin Sakarin lempiväriä ja ilman muuta löysin ehtymättömästä lankakasasta sopivat langat. Nopsastihan paita sitten valmistui oman kokoiseen verrattuna. Pääntien leikkaaminen tuotti kyllä hieman päänvaivaa, suorastaan uskalluksen puutetta, vaan huolet haihtuivat, kun asiakas näyttää lopputulokseen kohtuullisen tyytyväiseltä, siitäkin huolimatta, että kaulus ei hänen olemattomaan kaulaansa juuri istukaan.

Edit: Catariina kyseli, mistä malli on peräisin ja mitä etua kauluksesta aloittamisessa on. Mallihan on Elizabeth Zimmermannin ja ohje kirjassa Knitter's Almanac; silmukkaluvut tietty laskin itse, koska kirjan ohje ei ole nuken kokoiseen paitaan.

Minusta paidan aloittaminen kauluksesta oli niin ufojuttu, että oli pakko testata sen toimivuutta. Muutenhan ylhäältä alas neulottu pusero on siitä kätevä, että sovittaminen ja varsinkin paidan yläosan istuvuuden tarkistaminen on helppoa. No tätä kaulusmallia ei päässyt sovittamaan ennen valmistumista, koska pääntiehalkio tehtiin leikkaamalla silmukoiden välistä; ilman sitä ei paitaa saanut puettua päälle, etenkin kun Sakarin pää on aikamoisen kookas... Paidan neulominen pyöröneuleena ja kädenteiden, etuhalkion ym. kohdilta halkaiseminen on vallan tavallista norjalaisissa kirjoneulepaidoissa, mutta sellaista en ole koskaan neulonut, joten halki leikkaaminen oli hyvin jännittävää. Kaulus tässä mallissa oli aluksi tosi outo, mutta oli vain uskottava ja luotettava, että hyvä tulee, ja tulihan siitä.

Itsen kokoinen paita tällä menetelmällä on jäänyt alkuunsa, kun en olekaan tyytyväinen siihen laittamaani raidoitukseen. Ehkä se jatkuu ensi syksynä, kun jaksan taas katsella tummahkoja värejä :-)