Elizabeth Zimmermann on yksi (amerikkalaisen) neulontamaailman guruista. Elokuun yhdeksäs 2010 on hänen satavuotissyntymäpäivänsä - mutta ei hän enää elossa toki ole. Päivän juhlistamiseksi ja neuleajattelun uudistajan kunniaksi Ravelryssa on neulottu EZ:n ohjeen mukaisia pyöreitä huiveja nimeltään pi. Pi tulee ympyrän säteen ja pinta-alan/kehän suhdeluvusta pii.

Itsekin olen jo useamman vuoden halunnut kokeilla pin neulomista, ja mikäs sen sopivampi ajankohta kuin juuri tämä.

Ravelryssa on ohjekin juuri nimenomaan tätä synttäri-pitä varten. Ohje soveltaa EZ:n omaa alkuperäistä ohjetta silmukkalukuihin, jotka ovat jaollisia 8, 9 tai10:llä. Noudattelin Ravelryn ohjetta aluksi, mutta kolmannessa pitsissä ja reunakuviossa heittäydyin ihan omilleni. Olen tyytyväinen, että tein niin.

Lanka on ohuempaa Pirkkaa, menekki 230 g, puikot 4 mm. Neuloin alun sukkapuikoilla ja isoimman osan kahdella pyöröpuikolla. Alkuunsa neulominen kävi joutuisaan, mutta kerrosten pidetessä työ edistyi kitkutellen. Ja reunushan se vasta aikaa ottikin! Onneksi mitään kummempaa kokotavoitetta ei ollut eli saatoin lopettaa viimeisen pitsiraidan milloin halusin. Eikä huivin kokoa puikoilla ollessa olisikaan yhtään mitenkään voinut mitata. Huivista tuli halkaisijaltaan 110 cm eli suhteellisen pieni.

Mutta sain työn valmiiksi määräpäivään mennessä! Urakoin kyllä aika lailla, jätin muut keskeneräiset vähemmälle, jotenkin into tämän valmiiksi (lue: pois käsistä) tekemiseen oli kohdallaan helteistäkin huolimatta. Ja olihan neulominen kivaakin. Kun pitsimallin oppi ulkoa, ihmeemmin ei tarvinnut miettiä vaan saattoi keskittyä telkkariin. Pirkka ei ole kaikkein pehmeimpiä lankoja neulottavaksi mutta väri on mielestäni ihana, ja sekin varmaan auttoi.

Huivi tuntuu kyllä tosi paksulta, kaksinkertaisenahan sitä on käytettävä. Yhtään mitään käyttöä sille ei ole ennen kuin kelit viilenevät rutkasti. Enkä oikein muutenkaan osaa kuvitella sitä harteilleni tai pään ympärille (pakkassäillä saatan olla eri mieltä...). Tästä pistä taisi tulla pikkuinen torkkupeitto. Asustekäyttöön tarkoitettu pi kannattaisi neuloa ohuemmasta langasta ja myös jonkun verran suuremmaksi.